Jaguar XJ13

 

--------------------------------------------------------------------

Efter Jaguar’s succesfulde racerbiler C- og D-type havde man brug for en bil der kunne klare sig i race, herunder især LeMans, hvorfor man i 1955 sideløbende havde påbegyndt udviklingen af en ny racerbil – XJ13’eren. I første omgang koncentrerede man sig om motoren. Bilen var den første Jaguar med centerplaceret motor – som oven i købet var en V12 motor på 5litre.

Men før bilen nåede at blive taget i brug fusionerede Jaguar med BMC og bilen nåede aldrig at blive taget i brug. Dog nåede bilen at blive testet i alt hemmelighed og slog blandt andet banerekord på banen MIRA med en gennemsnitshastighed på 260,15 km/t og denne rekord er først blevet overgået i 1999. Bilen var nemlig først blevet færdig til test i prototypeformen i 1966 og man kunne formegentlig sagtens have benyttet bilen i LeMans 1967, men der var åbenlyse gnidninger i forbindelse med virksomhedsfusionen – hvilket formegentlig er årsagen til at bilen ikke blevet taget i brug der!

I forbindelse med produktionen af en reklamefilm til E-typen blev XJ13 igen bragt på MIRA banen den 20. januar 1971 hvor bilen skulle være med i reklamefilmen. Dog gik det hverken være eller bedre end at bilen blev smadret da den med 200 km/t havde et baghjul der brød sammen og bilen røg ud over banekanten og blev smadret – tilmed på en af de sidste runder efter en hel dag på banen. Norman Dewis som kørte bilen overlevede angivelig fordi han ikke var ret høj og kunne krumme sig sammen i cockpittet.

Da bilen i nogle år havde stået på fabrikken blev bilen restaureret og indgår i dag i Jaguar Daimler Heritage Trusts bilsamling. Heldigvis var skabelonerne der havde været brugt til udformningen af karrosseriet bevaret hvorfor opgaven var mulig. Men det er aldrig blev til mere end den ene fantastisk bil!

 
Relateret links
Du kan nu
Udskriv denne artikel
Indsend rettelse eller kommentar til artiklen
Søg andre relevante artikler
Oversæt artiklen til andet sprog
Direkte link til denne side

Tekniske data
Bilmærke Jaguar
Model XJ13
Antal produceret 1
Produktionsperiode 1966 - 1966
CCM 5343
HK 502
KW 377
Topfart 280
Længde 4830
Land England
Præsentation:  
Sammenlign
Billeder
Relateret ord race lemans le mans racerbil
 
 
 

Forsiden | Opret link | Kontakt | § bilhistorie.dk | Sitemap


© bilhistorie.dk 2016-2020