Citroën Type A

 

--------------------------------------------------------------------

I en alder af 33 år var André Citroën på studie i 2 år hos Ford i USA for at studere masseproduktion – og var naturligvis meget inspireret da han rejste derfra.

Før studiet boede han hos familie i Warszawa hvor han også traf sin morbror der var opfinder. Morbroderen havde blandt opfundet et tandhjul i træ til et drev hvor tænderne var pileformet – disse pile skulle senere inspirere til logoet.

Efter André Citroën havde været i USA stod Europa tæt på krig og det lykkedes André Citroën at overtale den franske forsvarsminister om at han skulle købe granater hos ham og med et lån fra sin svigerfar fik han startet en støre fabrik op – med lovning på 10.000 granater om dagen til den franske hær. Fabrikken blev bygget ved Quai de Javel og her blev senere hen produceret hele 50.000 granater om dagen.

Da krigen sluttede ville André Citroën anvende sin store kapacitet til at producere biler med og i 1919 kunne han præsentere sin allerførste bil, Citroën Type A. Bilen var tegnet af konstruktøren Jules Salomon og inspireret af André Citroëns rejse til USA var bilen tiltænkt det brede publikum. Bilen var relativt enkelt konstrueret og derfor velegnet til masseproduktion og med en pris på 7.950 FF var den for sin tid et godt tilbud.

Bilen var venstrestyret (som den første franske bil) og havde en 4 cylindre motor på 1.327ccm. Bilen havde pladehjul og bilen vejede kun 449kg og spadserede 65 km/t på toppen og udviklede 18HK ved 2.100 omdr/min. Bilen var meget økonomisk og vidste sig at køre cirka 13 km/ltr. Type A kunne fås i forskellige karrosseriformer, 3 door, 3 eller 4 sæders åben tourer, 3 eller 4 sædes limousine eller som town coupé.

André Citroën ville gerne have gang i sagerne og sørgede derfor også for faciliteter til sin medarbejdere der kunne fremme effektiviteten og således hentede han til sin fabrik ved Quai de Javel masser af innovative medarbejdere og servicepersonale som f.eks. en tandlæge.

Fra maj 1919 til december 1921 nåede der at blive produceret hele 24.093 biler

Foto: Citroën Norge
 
Relateret links
Ingen link registreret til denne artikkel
Du kan nu
Udskriv denne artikel
Indsend rettelse eller kommentar til artiklen
Søg andre relevante artikler
Oversæt artiklen til andet sprog
Direkte link til denne side

Tekniske data
Bilmærke Citroën
Model Type A
Antal produceret 24093
Produktionsperiode 1919 - 1921
CCM 1327
HK 18
KW 14
Topfart 65
Længde ?
Land Frankrig
Præsentation:  
Sammenlign
Billeder
Relateret ord  
 
 
 

Forsiden | Opret link | Kontakt | § bilhistorie.dk | Sitemap


© bilhistorie.dk 2016-2020