Nyheder på bilhistorie.dk
 

 Ford Transit nummer 6 million
 
30-04-2010    

Propperne sprang, da produktionseksemplar nummer 6 million af Fords legendariske varevogn – Ford Transit – i dag forlod samlebåndet på Fords fabrik i Kocaeli i Tyrkiet.
Begivenheden var ikke blot endnu et kapitel i Transittens næsten 45 år lange historie, men markerede også et lille stykke industri- og kulturhistorie.

Ford Transit er den længst levende Ford-model af alle. Den blev født i 1965 i et engelsk-tysk samarbejde som en temmelig spartansk, men meget praktisk varevogn og har siden udviklet sig til en teknologisk sofistikeret varevogn med nogle køregenskaber og en lastekapacitet, som var helt utænkelig for 45 år siden.

Motorernes effekt er mangedoblet, mens brændstofforbruget næsten er halveret. I dag kan Ford Transit, som den eneste varevogn i verden, fås både med for-, bag- og firhjulstræk, ligesom Transittens sikkerheds- og komfort-features matcher mange af dagens personbiler og overgår alt, hvad en personbil anno 1965 kunne byde på.

Ford Transit har transporteret mennesker, dyr, varer og drømme på fem kontinenter. Den har været det rejsende rockbands trofaste støtte, skolebørns daglige holdepunkt, pålidelig ambulancetransport, rullende butik, feriehjem og elskovsrede. Men frem for alt, har den været en uundværlig praktisk gris for millioner af mennesker kloden rundt i mere end fire årtier.

Bankrøvernes foretrukne
Anekdoterne om Ford Transit er mange. I 1972 kastede Londons Metropolitan Police lidt omvendt hæder over ikonet ved at kalde Ford Transit 'Britain’s most wanted van'. Journalister citerede en Scotland Yard-talsmand for at sige: ’Ford Transit bliver brugt ved 95 procent af alle bankrøverier. Med køreegenskaber som en personbil og med en lastkapacitet på 1,75 tons, er Transitten 'den perfekte flugtbil'.

Transitten har også været i krig. Da den britiske flåde i 1982 nåede Port Stanley på Falklandsøerne med det formål, at invadere og generobre øerne fra en argentinsk besættelseshær, var det ikke pansrede militærkøretøjer, der rullede på land som de første. Det var derimod to civile Ford Transitter, indrettet som kantine-vogne. Det var nu ikke et udtryk for et ønske om, at de britiske soldater skulle modtages med the og sandwiches, men snarere uforudsete mekaniske problemer andetsted. Efter to uger til søs, på et åbent dæk, var det umuligt at få liv i militærkøretøjerne, hvorimod de to Ford Transitter startede med det samme – og rullede i land.

I Danmark har Ford Transit gennem mange år været en særdeles populær varevogn og har gennem 45 år opbygget en solid tradition, som en af håndværkernes foretrukne valg. Den seneste udgave af Ford Transit blev lanceret i Danmark i 2006 og blev i 2007 udnævnt til "Årets Varebil i Danmark".

Dette er en pressemeddelse fra Ford.

 

Ford Transit

Ford.dk


 

© bilhistorie.dk 2016-2020

Forsiden | Opret link | Kontakt | § bilhistorie.dk | Sitemap