Ginetta's historie

Forfatter: Martin Clair Svendsen
 

Ginetta er i grunden en klassisk engelsk producent af sportsvogne og leverer i dag både færdige biler, men også de i England populære kitcars hvor du selv bygger bilen.

Ginetta fabrikken blev stiftet i 1958 af de 4 Walklett brødre som havde en stor passion for motorsporten.

De første biler som Ginetta byggede var konstrueret så man kunne hente mekanik og motorer fra Ford modeller men med eget chassis opnåede Ginetta bedre resultater end Ford selv. Den første store succes for Ginetta var G4 modellen som blev præsenteret i 1961 på Racing Car Show. Ginetta’s tidligere modeller G2 og G3 var lavet som prisstærke selvbygger racerbiler til entusiaster som ønskede at køre race i fritiden, hvorimod G4 var konstrueret så den kunne bruges som bil i hverdagen og til race i weekenden. G4 havde samtidigt en ny kraftig Ford motor som gjorder det muligt at køre fra flere eksisterende sportsvogne.

Den store succes gav højere ambitioner og man konstruerede succesfulde modeller som G15 og G21 med bl.a. Chrysler motorer. Ginetta blev nu accepteret som en af de stærke og blev og bliver stadig i dag produceret som fabriksbiler eller alternativt kitcars, altså selvbyggerbiler. Det at bilen kan fås til selvbyg og dermed er inden for rimelig penges afstand at få gør også at bilen stadig holder fast i rødderne med mulighed for at køre race til billige penge, hvorimod mærker som Lotus, TVR og lignende som startede på samme måde i dag er dyre fabriksbyggede biler.

Ginetta har også produceret formula 3 biler med modellerne G8 og G9 og til formula Ford med modellerne G17 og G18. Desuden har man uden stort held forsøgt sig med Formel 1 modeller.

I 80’erne opdyrkede Ginetta selvbyggermarkedet med biler der baserede sig på Ford Cortina, Ford Fiesta og Ford Sierra teknik.

I 1989 gik 3 af brødrene på pension men Ivor Walklett forblev på fabrikken til 1992. I dag ejes Ginetta fanrikken af et konsortium og fabrikken lever stadig af at sælge biler til entusiaster der køre race i fritiden.

Foto: Ginetta


 

© Bilhistorie.dk
webmaster@bilhistorie.dk